1396-05-18 15:34
2223
0
42516
در طول تاریخ انقلاب اسلامی؛

وزرایی که زیر 36 سال سن داشتند

نکته قابل تامل فهرست پیشنهادی کابینه دوازدهم، حضور وزیری 36 ساله است که در صورت گرفتن رای اعتماد از مجلس رکورد عباس آخوندی را خواهد زد.

به گزارش گلستان ما به نقل از اعتدال؛ پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ۲۹ اردیبهشت ۹۶ و انتخاب مجدد او به عنوان دوازدهمین رئیس جمهوری اسلامی ایران، گمانه‌زنی‌های زیادی درباره افراد کابینه دوم روحانی مطرح شد. اما سرانجام روز گذشته اسامی وزرای کابینه دوازدهم نهایی شد و امروز لیست نهایی را به مجلس معرفی کرد که نام یک وزیر 36 ساله به نام آذری جهرمی توجه همگان را به خود جلب کرد. اگر این وزیر بتواند از مجلس رای اعتماد بگیرد پس از عباس آخوندی که آخرین وزیری بوده است که زیر 36 سال سن داشته است، پس از 24 سال جوان ترین وزیر کابینه خواهد بود.

در فهرست زیر نام و سوابق تمام وزاریی که از ابتدای انقلاب با سنی کمتر از 36 سال به مقام وزارت رسیده اند آورده شده است:

حسین کاظم پور اردبیلی (29 ساله) متولد1331 در شهریور 59 وزیر بازرگانی در دولت شهید محمدعلی رجایی شد. وی معاون اقتصادی وزارت امور خارجه در دولت میرحسین موسوی و سپس معاون وزیر نفت این دولت بوده‌است. وی حدود ۱۵ سال نمایندهٔ ایران در اوپک بود؛ در آن زمان عضو هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران نیز بوده‌است. وی از نجات‌یافتگان بمب‌گذاری دفتر حزب جمهوری اسلامی در ۷ تیر ۱۳۶۰ است. بر اساس فهرست اسامی نمایندگان هیئت عامل ۱۲ کشور عضو اوپک که در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۳ از سوی دبیرخانه این سازمان به روز رسانی شده است، جمهوری اسلامی ایران، حسین کاظم پور اردبیلی را مجدداً به عنوان نماینده این کشور در هیئت عامل اوپک معرفی کرده است.

احمد توکلی (30 ساله)، متولد 1330 در سال 1360وزیر کار و امور اجتماعی کابینه اول میر حسین موسوی شد. وزارت احمد توکلی از شهریور 59 تا 10/08/59 مورد اختلاف بنی صدر و رجایی بود تا اینکه رجایی، محمد میرمحمدصادقی را به عنوان وزیر کار و امور اجتماعی معرفی کرد. او در کابینه میر حسین موسوی وزیر کار و سخنگو بود. پس از استعفا از این سمت، او روزنامه رسالت را بنیانگذاری کرد و سپس به انگلستان رفت و در آنجا مدرک دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه ناتینگهام گرفت. وی در دوره اول مجلس نماینده بهشهر و در دوره‌های هفتم تا نهم نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بوده‌است. توکلی از ابتدای دورهٔ هفتم تا اوایل دورهٔ نهم، ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشته‌است. وی در انتخابات ششم و هشتم ریاست جمهوری کاندیدا بود که در هر دو دوره رقیب اصلی کاندیداهای پیروز(هاشمی و خاتمی) محسوب می‌شد و در رتبه دوم قرار گرفت. وی در انتخابات مجلس دهم با حضور در لیست ائتلافی اصولگرایان تهران شرکت کرد و درنهایت با قرار گرفتن در مرتبه ۳۵ رأی لازم را بدست نیاورده و از راهیابی مجدد به مجلس بازماند.

محمد جواد تندگویان (30 ساله) متولد ۲۴ خرداد ۱۳۲۹ در 3 مهر 59 در کابینه رجایی به عنوان دومین وزیر نفت تاریخ ایران انتخاب شد.وی در کابینهٔ محمدعلی رجایی به وزارت نفت رسید، در آبان ۱۳۵۹ درحالی‌که یک ماه از وزارتش می‌گذشت، برای بازدید از پالایشگاه آبادان عازم جنوب شد، ولی در جاده ماهشهر به آبادان، توسط نیروهای ارتش عراق اسیر شد و پس از سال‌ها در اسارت و شکنجه، به شهادت رسید. تندگویان دانش‌آموخته مهندسی نفت از دانشکده نفت آبادان و کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی از مرکز مطالعات مدیریت ایران بود. از سوابق مدیریتی وی می‌توان به مدیرعاملی شرکت پارس توشیبا و سرپرستی شرکت مناطق نفت‌خیز (بزرگترین تولید کننده نفت ایران) اشاره کرد.

محمدعلی نجفی(30 ساله) متولد 1330 در سال 1360 به عنوان وزیر آموزش عالی وارد کابینه شهید باهنر شد. نجفی، در دولت یازدهم مشاور اقتصادی رییس جمهور، عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری و عضو شورای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی است. نجفی از 60 تا 64 در دولت‌های دکتر باهنر، مهدوی کنی و موسوی وزیر فرهنگ و آموزش عالی و از 67 تا 76 در دولتهای موسوی و هاشمی رفسنجانی وزیر آموزش و پرورش بود. در دولت اول اصلاحات نیز معاون رییس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه بود. در ۱۳۸۶و در لیست اصلاح طلبان به عضویت در سومین دوره شورای شهر تهران درآمد و در سال 92 به دنبال انتصاب به عنوان معاونت رئیس جمهور از این سمت استعفا کرد. نجفی یکی از سه وزیر پیشنهادی کابینه حسن روحانی بود که با وجودی که موافقت نیمی از مجلس را جلب کرده بود، با اختلاف یک رای از مجموع ۲۸۴ رای (۱۴۲ رای مثبت، ۱۳۳ رای منفی، ۹ رای ممتنع) موفق به حضور در وزارت آموزش و پرورش نشد. دو روز بعد حسن روحانی طی حکمی وی را به معاونت رئیس جمهور و ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور منصوب نمود. در ۱۰ بهمن ۱۳۹۲، نجفی از ریاست سازمان میراث فرهنگی استعفا کرد و حسن روحانی وی را به عنوان مشاور رئیس جمهور و دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران منصوب نمود. نجفی در تاریخ ۲۹ مرداد ۱۳۹۳ پس از رای آوردن استیضاح رضا فرجی‌دانا از وزارت علوم، سرپرست وزارت علوم شد و نود و پنج روز در این سمت بود. او هم اکنون گزینه اصلی شهرداری تهران است.

بیژن نامدار زنگنه (31 ساله) متولد ۱۳۳۱ در تاریخ ۱ اسفند ۱۳۶۲ در دولت موسوی به عنوان نخستین وزیر جهاد سازندگی از مجلس رأی اعتماد گرفت. وی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد مهندسی عمران از دانشگاه تهران است و فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۳۵۹ در کابینه محمدعلی رجایی، در جایگاه معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز نمود. در دولت‌های سوم و چهارم به نخست‌وزیری میرحسین موسوی؛ ۵ سال وزیر جهاد سازندگی و یک سال نیز وزیر نیرو بود. در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی؛ ۸ سال بعنوان وزیر نیرو فعالیت کرد و در دولت‌های هفتم و هشتم به ریاست محمد خاتمی؛ نیز ۸ سال عهده‌دار وزارت نفت بود. وی هم‌اکنون در دولت یازدهم عهده‌دار وزارت نفت می‌باشد.

موسی کلانتری (31 ساله) متولد ۱۳۲۷ به عنوان دومین وزیر راه و ترابری کشور در کابینه رجایی از 15 شهریور 59 تا تیرماه ۱۳۶۰ انتخاب شد که در جریان بمب‌گذاری در دفتر حزب جمهوری اسلامی به همراه شهید بهشتی به شهادت رسید. وی قبل از پُست وزارت راه، به عنوان مدیرکل راه و ترابری در استان‌های خوزستان و آذربایجان غربی مشغول بوده است.

سید محمد اصغری (33 ساله) متولد 1327، پس از استعفای ابرهیم احدی، در 25 خرداد سال 60، وزیر دادگستری کابینه شهید رجایی شد. او هم چنین در دولت های شهید باهنر و دولت اول میرحسین موسوی وزیر دادگستری بوده است. اصغری پس از وزارت دادگستری در دولت میرحسین موسوی، به مجلس شورای اسلامی رفت و در دوره‌های دوم و سوم این مجلس از طرف مردم تهران به نمایندگی انتخاب شد. او در سال ۱۳۶۶ به عنوان مدیرمسئول روزنامه کیهان انتخاب شد، در حالی که سید محمد خاتمی نماینده ولی فقیه در این روزنامه بود. چندی بعد خاتمی از کیهان رفت و اصغری به عنوان سرپرست و نماینده ولی فقیه در کیهان معرفی شد. سپس به دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه رفت و ریاست آن را به عهده گرفت. در سال ۱۳۷۶ در دولت خاتمی ابتدا مشاور وزیر کار شد و در سال ۱۳۷۸ به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران به بلغارستان رفت. در سال ۱۳۸۱ از بلغارستان بازگشت و به عنوان مشاور حقوقی مهدی کروبی رئیس وقت مجلس شورای اسلامی معرفی شد. با پایان یافتن کار مجلس ششم، او از سیاست دوری گرفت و به تدریس در رشته حقوق در دانشگاه تهران پرداخت.

عبدالمجید معادیخواه (34 ساله) متولد 1326 در سال 1360 در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کابینه باهنر وزیر شد. هم چنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کابینه های باهنر، مهدوی کنی و اول موسوی باقی ماند. نمایندگی مردم تهران در نخستین مجلس شورای سلامی و مسئولیت بنیاد تاریخ انقلاب اسلامی ایران پس از وزارت تا امروز از جمله سوابق کاری اوست. وی در کابینه سوم (اول موسوی) جای خود را به خاتمی داد.

حسن عابدی جعفری(34 ساله) متولد 1330 در سال 1364 وزیر بازرگانی در دولت دوم میرحسین موسوی شد. او لیسانس زبان انگلیسی و مدیریت بازرگانی را در سال ۱۳۵۲ اخذ نموده و برای ادامه تحصیل با استفاده از بورسیه مدرسه عالی بازرگانی عازم ایالات متحده آمریکا شد. دکتر عابدی جعفری مدرک دکتری خود را از U.S.A Texas دانشگاه ایالتی تگزاس در زمینه مدیریت دریافت کرده‌است. وی در زمان حضور امام خمینی در پاریس آمریکا را به مقصد فرانسه ترک نموده و امام را در پاریس همراهی نموده و در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ به از فرانسه به ایران بازگشت. عابدی جعفری که در محافل سیاسی به عابد جعفری معروف است جزئ مؤسسین سپاه پاسداران بوده و از اعضای مرکزی آن در سال‌های ابتدایی شکل گیری این نهاد به شمار می‌رفته‌است. در کابینه شهید رجایی پس از رد وی به عنوان وزیر از طرف بنی صدر معاونت وزارت بازرگانی را پذیرفت و در حادثه هفت تیر از ناحیه پا و گوش مجروح شد.

علی اردشیر لاریجانی (34 ساله) متولد 1336 در سال 1370 در پی استعفای سیدمحمد خاتمی از وزارت ارشاد جایگزین او در دولت دوم هاشمی شد. سیاست‌مدار اصول‌گرای ایرانی است. وی همچنین رئیس سازمان صدا و سیما و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور بوده است. وی همچنین از ۱۶ خرداد ۱۳۸۷ تاکنون، رئیس مجلس شورای اسلامی به نمایندگی از حوزه انتخابیه قم است. در سال‌های ۱۳۶۰ و ۱۳۶۱ به عنوان رئیس واحد مرکزی خبر سازمان صدا و سیما منصوب شد. لاریجانی در فاصله سال‌های ۱۳۶۱ تا ۱۳۷۰ سمت‌هایی چون معاونت وزارت کار و امور اجتماعی، معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن، معاونت وزارت سپاه و جانشین ستاد کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عهده گرفت.

هادی منافی(34 ساله) متولد 1325 در سال 1359 در کابینه شهید رجایی، وزیر بهداری شد. او وزیر بهداری در دولت‌های شهید محمدعلی رجایی، شهید محمدجواد باهنر و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت موقت مهدوی کنی و دولت اول میرحسین موسوی بوده است. او همچنین در دولت دوم میرحسین موسوی و دولت اول و دوم هاشمی رفسنجانی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده است.

سید مرتضی نبوی (34 ساله) متولد1326 در سال 1360 وزیر پست، تلگراف و تلفن کابینه شهید باهنر شد و در این وزارت خانه در دولت اول میرحسین موسوی باقی ماند. او مدیرمسئول روزنامه رسالت، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین است.

محمدرضا نعمت‌زاده (34-35 ساله) متولد 1324، در آبان 58 کابینه شورای انقلاب در وزارت کار جایگزین علی اسپهبدی شد. سپس در شهریور 59 در دولت شهید رجایی وزیر صنایع شد. با احتساب وزارت در دولت منتخب او در 35 سالگی وزیر شده است. او وزیر صنعت، معدن و تجارت در دولت یازدهم بوده است. نعمت‌زاده پس از انقلاب اسلامی ۱۰ ماه در سال ۱۳۵۸ وزیر کار، و بین سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۰ و سپس از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ به‌ترتیب در دولت‌های محمدعلی رجایی و اکبر هاشمی رفسنجانی وزیر صنایع ایران بوده است. نعمت‌زاده معاونت وزارت نفت در امور پتروشیمی در دولت اول و دوم سید محمد خاتمی بود. او به‌دلیل اقدامات توسعه‌ای در این دوره، پدر پتروشیمی ایران لقب گرفت. او علی‌رغم خدمات فراوانش در پتروشیمی توسط وزیر نفت کابینه اول احمدی‌نژاد به‌عنوان معاون وزیر در امور پخش و پالایش و مدیریت عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی ایران منصوب شد و مسؤول اجرای برنامهٔ سهمیه‌بندی بنزین در ایران در تابستان ۱۳۸۶ بود. نعمت‌زاده پس از مصاحبه با روزنامه اعتماد و انتقاد از عملکرد احمدی‌نژاد و متفاوت دانستن وی با رجایی بلافاصله از سمت مشاور ارشد وزیر نفت برکنار شده و بازنشسته شد، تا اینکه دوباره در دولت یازدهم وزیر شد.

محمدتقی بانکی (35 ساله) متولد 1325 در شهریور 59 رییس سازمان برنامه وبودجه در دولت رجایی و در آبان 58، وزیر مشاور و سرپرست سازمان برنامه و بودجه در دولت موقت محمدرضا مهدوی کنی شد. سپس درمرداد 60 در دولت باهنر، رییس سازمان برنامه وبودجه شد. وی هم چنین برای تصدی پست وزیر مشاور و سرپرست سازمان برنامه و بودجه در دولت اول موسوی در مهر 60 از مجلس رای اعتماد گرفت. وی هم چنین برای مدتی وزیر نیرو در کابینه دوم میرحسین موسوی بوده است.

سید مصطفی هاشمی‌طبا (35 ساله) متولد 1 خرداد 1325 در مرداد 1360 وارد کابینه شهید باهنر شد. او در دولت‌های محمدجواد باهنر و اول میرحسین موسوی وزیر صنایع، و در دولت دوم هاشمی رفسنجانی و دولت اول سید محمد خاتمی (از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۰) معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان تربیت بدنی بوده‌است. او در دولت موقت مهدوی کنی نیز وزیر صنایع سنگین بوده است. هاشمی‌طبا از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری 1380 و 1396 بود.

سید حسین موسویانی (35 ساله) متولد 1325 در سال 1360 وزیر معادن و فلزات در دولت شهید محمدجواد باهنر و دولت موقت محمدرضا مهدوی کنی بوده‌است. وی مدتی نیز وزیر معادن و فلزات دولت اول موسوی را نیز به عهده داشته است. موسویانی دوره دوم هم نماینده مستقل مجلس بوده و کارمند رسمی شرکت ملی گاز و هم اکنون بازنشسته شده است.

محمدهادی نژادحسینیان (35 ساله) متولد 1325 در مرداد 1360 وزیر راه و ترابری در کابینه باهنر و هم چنین در اول موسوی شد. او وزیر صنایع سنگین در دولت‌های اول و دوم اکبر هاشمی رفسنجانی بود. وی مدتی نیز سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد بود.در دوره اول اصلاحات و در زمان وزارت کمال خرازی در وزارت خارجه، سفیر دائم ایران درسازمان ملل شد و سپس به نمایندگی ایران در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) انتخاب شد. او از مقامات ارشد وزارت نفت، و سال 95 با حکم وزیر نفت به عنوان مشاور عالی وزیر نفت منصوب شد.

حسن عباسپور تهرانی‌فرد (35- 36 ساله) ‏متولد 1323 در شهریور 59 وزیر نیرو در کابینه محمد علی رجایی بود. او استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف بود که در جریان بمب‌گذاری در دفتر حزب جمهوری اسلامی در تاریخ ۷ تیر ۱۳۶۰ ، شهید شد. او هم چنین در کابینه شورای انقلاب در 25/8/58 جایگزین عباس تاج در وزارت نیرو شد. با احتساب وزارت در دولت منتخب او در 36 سالگی وزیر شده است.

محمد فرهادی (36 ساله) متولد ۱۳۲۸ در سال 1364 وزیر فرهنگ و آموزش عالی در دولت دوم میرحسین موسوی شد. او پزشک متخصص گوش و حلق و بینی و وزیر بهداشت در دولت اول محمد خاتمی بود. او در دولت یازدهم، ابتدا رئیس جمعیت هلال احمر ایران و سپس وزیر علوم، تحقیقات و فناوری شد.

صادق طباطبایی (36 ساله) متولد پنجم فروردین ماه 1322 در تاریخ 15 تیر 1358، در دولت موقت مهدی بازرگان سخنگویی دولت را بر عهده گرفت و به عنوان وزیر مشاور این دولت، انجام وظیفه کرد. بعد از استعفای بازرگان و تا شروع نخست وزیری رجایی؛ وی با حکم امام خمینی، سمت سرپرستی نخست وزیری و نهادهای وابسته را عهده دار شد. او که سال ۱۳۹۲ مبتلا به سرطان ریه شده بود، پس از یک سال در ۲ اسفند ۱۳۹۳ در دوسلدورف آلمان درگذشت.

حسین نمازی (36 ساله) متولد 1323 در آبان 58 عضو کابینه موقت شورای انقلاب و در شهریور 59 عضو کابینه شهید رجایی شد. حسین نمازی در شش کابینه وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران بوده است. او در دولت‌های موقت شورای انقلاب، شهید رجایی، شهید باهنر، کابینهٔ موقت محمدرضا مهدوی کنی، دولت اول میرحسین موسوی و دولت اول محمد خاتمی وزیر اقتصاد بود.

شهید محمود قندی (36 ساله) متولد ۱۳۲۳ در آبان 58 عضو کابینه موقت شورای انقلاب و در شهریور 59 عضو کابینه شهید رجایی شد. وی که دارای مدرک مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران و دکترای مهندسی برق و الکترونیک از دانشگاه کالیفرنیا بو، درروز یکشنبه ۷ تیر ۱۳۶۰ در جریان انفجار در دفتر حزب جمهوری اسلامی شهید شد.

محمد سلامتی (36 ساله) متولد 1323، در شهریور 59 وزیر کشاورزی در دولت‌ شهید رجایی شد. وی هم چنین در دولت های شهید باهنر، موقت مهدوی کنی و دولت اول میرحسین موسوی وزیر کشاورزی بوده است. او دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران است.

حسین کمالی (36 ساله) متولد ۱۳۳۲ در سال 1368 وزیر کار هاشمی شد. کمالی هشت سال وزیر کار و امور اجتماعی در کابینه اول و دوم رفسنجانی و چهار سال در کابینه اول محمد خاتمی بوده‌است. او نماینده مردم تهران در سه دوره اول مجلس شورای اسلامی و در آن زمان دبیرکل خانه کارگر نیز بود. وی هم اکنون دبیر کل حزب اسلامی کار است و مشاور آیت‌الله هاشمی در مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.

عباس آخوندی (36 ساله) متولد ۱۳۳۶، بین ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ در کابینه دوم دولت اکبر هاشمی رفسنجانی وزیر مسکن و شهرسازی بوده است. او وزیر راه و شهرسازی در دولت یازدهم جمهوری اسلامی ایران است. وی پیش از این از ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۵ در زمان وزارت علی اکبر ناطق نوری، معاون سیاسی وزارت کشور بوده است.

انتهای پیام /

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.